måndag 29 november 2010

Årets gyllene Blossa...

..får ögonen att tindra! Årets glögg från Blossa är himmelskt god! Den har en ljuvlig smak av saffran och är precis lagom söt. Serverar man den till salta sötmandlar och pepparkakor med ädeloströra så är den kalla vintekvällen räddad.

söndag 28 november 2010

Advent

När första ljuset brinner står julens dörr på glänt, och alla är så glada att fira få advent.



Önskar er alla en trevlig  advent!

fredag 19 november 2010

Sagan om Jörgen

Tänk att man kan bli så vansinnigt förälskad i en röd  hårboll med fyra ben och svans. Varje gång jag tittar på honom blir jag alldeles varm i hjärtat och det känns som det ska spricka. HAN, den underbaraste katt man kan tänka sig. Tänk dig att bli väckt på morgonen av att bli biten i näsan, eller när du har lagt dig på kvällen så kommer hårbollen krypandes under täcket och trampar dig i magen med sina mjuka varma tassar. Han är så skön när han sover för ibland ligger han  på rygg och då kan jag inte låta bli utan måste borra in näsan i hans varma mjuka päls. När jag har parkerat bilen kan han sitta i fönstret och titta ut, och när han ser att det är jag sträcker han ut sin tass mot mig och jag måste genast dit och krama den.Jag älskar min röda hårboll!

Men på kvällen den 25 oktober började det sista kapitlet i vår alldeles för korta bok. Som vanligt hade vi alldeles för mycket att göra vi skulle tvätta, handla och fixa mat helst samtidigt och Jörgen och Mrs sprang i benen på oss hela tiden. Jag ställer upp köksfönstret lite på glänt för att vädra lite, tänker inte så mycket på det, jag har ju gjort det tidigare. Men denna gång hade Jörgen lyckats att ta sig ut! Vi letar som galningar fram till två på natten, ingen katt! Nästa dag anmäler vi honom som försvunnen till polisen, vi ringer Djurskyddet och Djursjukhusen i fall han skulle dyka upp hos någon av dem. Sen följer det en mardrömslik tid. Dag som natt letar vi efter Jörgen men han finns ingenstans och man känner att hoppet att vi ska hitta honom börjar av ta.Till slut får vi ett tips från Wåxnäs att någon sett en röd katt där och då tänds hoppets stjärna igen. Vi delar ut lappar till höger och vänster sätter upp dem där det rör sig mycket folk. Till slut kommer det ett nytt tips att han finns på Hagalund, det springer en röd katt där. Vi åker dit delar ut lappar i postlådorna springer runt och lockar på honom, men ingen Jörgen kommer.

I lördags fick vi det sista tipset och det kom från en tjej som varit på Nöjesfabriken. Hon hade sett en röd katt som sprungit runt där och kom då att tänka på lapparna som hon sett. Hon kollar hans Id nummer i örat och åker sen hem och ringer oss. Och visst måste det vara Jörgen, det är bara fel på en siffra i örat men det finns inga andra röda katter med ett liknande nummer. Vi åker dit för att leta rätt på vår älskade Jörgen för ikväll måste vi hitta honom! Vi hinner leta i ca. tio minuter sen ringer polisen...Jörgen kördes ihjäl några hundra meter från oss av en bil som körde alldeles för fort, vi var så nära så nära, men vi föll på mållinjen. 38 minuter var det mellan tjejens samtal till oss och polisens...Lika varm som jag blev i hjärtat när jag hade honom hos mig lika ont gör det nu när han fattas mig!



Sov gott Jörgen, jag älskar dig!

Några tips till dig om katter, bortsprungna eller inte...

Om du hittar en katt som du tror är "hemlös" kolla om katten har halsband eller är ID-märkt i örat. Är den öronmärkt kan du gå in på Svenska kennelklubbens hemsida och söka i "kattregistret" där. Slå in kattens id siffror i sökfältet så kommer ägarens adress och telefonnummer upp och det är bara att ringa.

Ring polisen, djurskyddet eller djursjukhuset så kan de hjälpa dig för det är dit vi vänder oss vi som har en katt bortsprungen.

Lägg inte så mycket tid på att försöka kolla upp vilket kön katten har för det kan vara svårt, särskilt om det är en kastrerad hankatt. Låt någon annan göra det!

De flesta röda katter är hanar! Jag har läst att det är genetiskt betingat, ungefär 2/3 av alla röda katter är hanar. För att en hona ska bli röd till färgen så måste hennes pappa vara röd ( mamman kan vara sköldpadd).

"Alla katter hittar hem", tyvärr stämmer inte det. Om en katt kommer för långt hem ifrån så hittar den inte alltid hem utan behöver hjälp.

Visst är det snällt att du ger en katt mat, men i och med det så har du börjat göra katten till "din". Om du matar den, måste du även söka dess ägare.